De verschillende voordelen van elektrische oplaadpunten…

15 december 2021 |  NFC

Waar kan ik mijn elektrisch voertuig opladen?

Thuis
68% van de eigenaars van elektrische wagens laden deze thuis. Het huis verlaten met een volledig opgeladen batterij is een logische reflex en daarnaast ook de beste manier om je verbruik in de gaten te houden.

De keuze van oplaadstation, de kosten van de installatie en het energiecontract zijn maar enkele voorbeelden van vragen die vooraf moeten worden gesteld. De voordelen blijven daarnaast uiteraard onmiskenbaar: gebruiksgemak en volledige beschikbaarheid.

Intelligente oplaadstations kunnen zelfs worden geprogrammeerd om voertuigen op te laden op een moment van de dag waarop het elektriciteitsnet niet verzadigd is om zo verbruikspieken te vermijden.

Op het werk
Slechts 38% van de bezitters van een elektrische wagen heeft toegang tot een oplaadpunt op de werkplek. Er is een grote variëteit aan voordelen voor Fleet Managers en werkgevers die willen investeren in groenere mobiliteit. Hieronder ontdek je verschillende voordelen die worden toegekend aan bedrijven die hun werknemers en bezoekers de mogelijkheid bieden om hun voertuig overdag op te laden.

Op verplaatsing
Uiteraard kan je een elektrisch voertuig ook op een openbare locatie opladen. Dat is de perfecte oplossing voor wie veel op de baan is voor beroeps- of privédoeleinden. Shell Recharge Solutions heeft momenteel meer dan 250.000 openbare oplaadpunten in Europa, waarvan intussen >12.000 publiek toegankelijke laadpunten in België (of een dekking van 99%). Een netwerk dat voortdurend wordt uitgebreid, zodat alle bestuurders van elektrische voertuigen met een gerust hart de baan op kunnen.

Wat zijn de voordelen voor jouw onderneming?

Ons inzetten voor het milieu is iets waar we allemaal belang bij hebben. Ook consumenten weten dat en zijn daar gevoelig voor. Door elektrische oplaadstations te installeren op de werkplek, toon je aan je werknemers, partners en klanten dat je de milieuwaarden hoog in het vaandel draagt. Een gebaar dat zonder twijfel gewaardeerd zal worden door alle partijen die zich vervolgens in alle rust kunnen verplaatsen.

Wist je dat de installatie van een oplaadstation binnen je bedrijf ook de zichtbaarheid ervan verhoogt? Je naam verschijnt immers op de online kaarten van wie op zoek is naar oplaadpunten in de buurt: Als bedrijf neem je dus concrete actie en ben je deel van de oplossing.

Wat de financiële voordelen betreft, kunnen bedrijven die openbare oplaadstations installeren (die vrij toegankelijk zijn voor derden) hun kosten tot 31 december 2022 voor 200% aftrekken.

Door hun CO2-uitstoot te verminderen, beperken ze de CO2-belasting en houden ze ook de exploitatiekosten beter onder controle, aangezien in het overgrote deel van de gevallen goedkoper zal zijn om een elektrisch voertuig op te laden dan om benzine of diesel te tanken. Laat staan de voordelen die gepaard gaan met de Network Fleet Card zelf.

Ten slotte verzamelt onze intelligente software een maximum aan gegevens over het gebruik (verkeer, gebruiksuren, oplaadtijd, profileringen). Deze informatie is zeer nuttig ter ondersteuning van interne en externe rapportage. Ook voor het nemen van strategische marketingbeslissingen of voor het aantrekken van nieuwe klanten, medewerkers of leveranciers betekent dit een meerwaarde.

Hoe lang duurt het om een elektrische wagen op te laden?

De tijd die nodig is om een voertuig op te laden hangt af van het model en het maximumvermogen van het voertuig maar ook van het vermogen van het gekozen laadstation, de laadtoestand van de accu en de gebruikte kabel.

Als algemene regel geldt: hoe krachtiger de terminal en hoe kleiner de accucapaciteit, hoe sneller de batterij opgeladen kan worden maar in werkelijkheid is de berekening iets ingewikkelder dan dat.

Oplaadvermogen
Het laadvermogen wordt soms uitgedrukt in km/u of het aantal kilometers dat kan worden afgelegd door één uur op te laden aan een bepaald vermogen. Theoretisch is er ongeveer 15 km bereik voor 1 uur opladen aan een gewoon huishoudelijk 2,4 kW-stopcontact. Anderzijds kan een snellaadstation met een groot vermogen, enkele honderden kilometers voorzien voor dezelfde oplaadtijd.

Gelijkstroom vs. wisselstroom
Wisselstroom is de stroom die door het openbare distributienet loopt. Die elektriciteit wordt gebruikt in normale oplaadpunten of in huishoudelijke contactdozen.

Gelijkstroom daarentegen wordt gebruikt in snelle en ultrasnelle laadstations en wordt rechtstreeks naar de batterij van het voertuig overgebracht (zonder dat omzetting nodig is). Het proces is uiteraard wat duurder maar ook een pak sneller.

Batterijstatus
Het is veel sneller om een batterij van 20% op te laden tot 80% dan van 0% tot 100%.
We nemen de Tesla Model 3 als voorbeeld:

Vermogen terminalOpladen batterij
 20% – 80%0%  –  100%
1,8 kW16h4831h44
20 kW1h302h37
250 kW0h210h52

 

De toegevoegde actieradius bij het opladen van 20% tot 80% bedraagt 358 km op een maximum van 448 km.

Voordelen van slim opladen

Slimme oplaadstations zijn verbonden met het internet en worden gekoppeld aan software en diensten voor beheer vanop afstand.

Ze bieden de mogelijkheid om de status van het laadstation en de voortgang van een laadsessie te controleren via een gebruikersinterface of een online toepassing. Zo weet je ineens hoe snel je dat koffietje nu net moet leegdrinken voor je ervandoor moet!

Daarnaast biedt een geconnecteerd laadstation de mogelijkheid om allerlei ‘slimme diensten’ te koppelen aan het laden. Zo kunnen laadtransacties voor het laden van de bedrijfswagen rechtstreeks worden gefactureerd aan de werkgever enerzijds, en worden terugbetaald aan de gebruiker of eigenaar anderzijds.

Wat zijn de voordelen van een NFC kaart (Network Fleet Card)?

De Network Fleet Card is een kaart voor bedrijven die hun kosten en CO2-uitstoot willen verminderen en hun mobiliteit willen vereenvoudigen.

Van openbaar vervoer, parkeren, tolwegen, carwash tot gedeelde mobiliteit, de kaart biedt veel meer mogelijkheden dan gewoon tanken en/of laden.

Met de NFC kaart app kunnen werknemers op elk moment het dichtstbijzijnde tankstation of oplaadpunt in real time vinden. Dankzij partnerships met de netwerken van Shell, Q8, DATS24, LUKOIL en Esso vind je snel een station in de buurt en bespaar je tijd, geld en kilometers!

Kortom, thuis, op het werk of op straat opladen, de opties zijn veelvoudig.

Vijf dingen om te onthouden:
– Een nacht op netstroom thuis is genoeg om 150 km/dag te rijden. Dat dekt ruimschoots de behoeftes van de meeste chauffeurs.
– De kost voor een bedrijf dat een oplaadstation wil installeren voor zijn werknemers wordt aanzienlijk verlaagt door de huidige subsidies.
– De installatie van oplaadstations trekt nieuwe klanten aan, zorgt voor zichtbaarheid en toont engagement.
– De NFC kaart is geldig in heel Europa en biedt tal van mogelijkheden om tijd, geld en kilometers te besparen.
– De actieradius van elektrische voertuigen is niet langer een belemmering voor het gebruik ervan!

Weetje!

Shell Recharge Solutions heeft momenteel meer dan 250.000 openbare oplaadpunten in Europa, zowel snelle als standaard waarvan intussen >12.000 publiek toegankelijke laadpunten in België (of een dekking van 99%).